Híreink

Az év színe 2018 – ultraviola

Az év színe

Pantone vállalat minden év decemberében megválasztja a következő év hivatalos árnyalatát, ami meghatározó lesz a divatvilágban, a sminktrendekben és az otthondekorációban is. Napvilágra került, hogy az év színe idén a viola, egész pontosan az ultraviola lesz. Ezt a versenyt immár tizedszerre megrendező cég közölte, hogy ezzel a színnel az emberi kreativitásra szeretnék felhívni a figyelmet. 

az év színe

„Az önkifejezés színe ez, mely arra ösztönöz minket, hogy folyamatosan feszegessük és kitoljuk a határainkat, akár az egyik szoba lilára festésével. Olyan sokoldalú színről van szó. Szerintünk az ultraviola leleményes és képzeletbeli fényt derít az eljövendő jövőre.”

A vállalat arra hivatkozott, hogy a lila hosszú idő óta az ellenkultúra színe, mely képes jól jelképezni a nem konvencionális dolgokat és a művészi zsenialitást. Példának okáért megemlítették David Bowiet,  Princet és Jimi Handrixet, akiket markánsan meghatározott ez a szín. 

A cégről röviden A cég kezdetben kereskedelmi nyomtatással foglalkozott, melyet M & J Levine hirdettek az ’50-es években, New Yorkban. 1956-ban a két vezető alkalmazott egy frissen diplomázott embert, név szerint Lawrence Herbertet. Herbert a kémia tudását arra használta, hogy leegyszerűsítse a vállalat készletén található festékeket és tintákat. 

A vállalat elsődleges termékei a Pantone Kézikönyvek, amelyek nagyszámú és apró (körülbelül 6×2 inch, 15×5 cm) vékony kartonlapokból állnak, az egyik oldalára egy sor, a vállalatnál megtalálható színminta van nyomtatva, legyezőszerűen összefűzve.

A Pantone Színegyeztető Rendszer egy hatékony és szabványozott színreprodukciós rendszer. Szabványozva a színeket, különböző előállítók, különböző helyeken a kiadott szabványra hivatkozva tudják használni a Pantone rendszert így igazítva a színeket a szabvány elvárásokhoz, anélkül, hogy egymással egyeztetnének. 

PMS  célja az volt, hogy a tervezők képesek legyenek megtartani a színhűséget, amikor egy adott szín a gyártási folyamathoz került, függetlenül attól, milyen berendezést használtak a szín előállítására. A cég további tevékenységéről részletesen ezen a linken olvashat. Olvassa el a többi hírünket is itt!

 

Kérdése van?

Küldjön nekünk üzenetet!

palyazat